Το «κούρεμα» των καταθέσεων κρίνει τη διάσωση της Κύπρου‏

Image

Μπορεί το μήνυμα που εξέπεμψε το έκτακτο Eurogroup να είχε θετική χροιά μέσα στον κυκεώνα του κυπριακού δράματος, η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε ουσιαστικά συμπεράσματα.

Κι αυτό, γιατί η κυπριακή κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση μέχρι και την έναρξη της τηλεδιάσκεψης να παρουσιάσει στην τρόικα ολοκληρωμένο (και σε λεπτομέρειες) το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup δεν ήταν σε θέση να το αξιολογήσει.

Οι Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν κάνει κατ’ αρχήν δεκτό το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και το νομοσχέδιο για την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το θέμα του «κουρέματος» των μεγάλων καταθέσεων, κάτι στο οποίο οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

Στέλνοντας «σήμα» το Eurogroup επανέλαβε τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Πλέον, σχεδιάζεται νέα σύγκλιση του Eurogroup τις επόμενες ώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η Λευκωσία θα υποβάλλει αξιόπιστο σχέδιο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και θα έχει, βέβαια, την έγκριση της Τρόικας.

Την ιδια στιγμή, οριστικοποιήθηκε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών φέρεται να επικοινώνησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον ενημέρωσε ότι οι Ρώσοι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

aixmi.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s