Αυτοκτόνησε ο 26χρονος «σταυροφόρος-παιδί-θαύμα» του ελεύθερου Internet

 

Αυτοκτόνησε ο «σταυροφόρος» του ελεύθερου Internet

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 26 ετών ο Άαρον Σουόρτζ, παιδί-θαύμα»της Πληροφορικής και ενεργός ακτιβιστής σε θέματα ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.

 

Μόλις στα 14 χρόνια του, ο Άαρον Σουόρτζ βοήθησε στη δημιουργία του RSS, του εύχρηστου εργαλείου που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να εγγράφονται και να παρακολουθούν άμεσα το πληροφοριακό περιεχόμενο ιστοσελίδων. Αργότερα έγινε λαϊκός ήρωας του Διαδικτύου, χάρη στη σταυροφορία του υπέρ της χωρίς περιορισμούς διακίνησης των πληροφοριών.

Τον Ιούλιο του 2011 μάλιστα είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ επειδή είχε εισβάλει στη βάση δεδομένων μίας υπηρεσίας που παρέχει αποκλειστικά σε συνδρομητές επιστημονικά άρθρα, καταφέρνοντας να κατεβάσει σχεδόν πέντε εκατομμύρια άρθρα.

Προβλήματα αντιμετώπισε εξάλλου και όταν έβαλε στο στόχαστρό του την υπηρεσία δημόσιας πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αρχεία δικαστηρίων (PACER), η οποία χρεώνει 10 σεντς ανά σελίδα για κάθε αρχείο. Σε συνεργασία με έναν άλλο ακτιβιστή, τον Καρλ Μάλαμαντ, παραχώρησαν ελεύθερα στο Διαδίκτυο περίπου 20 εκατομμύρια αρχεία που είχαν αποσπάσει με νόμιμο τρόπο, αναγκάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση να καταργήσει την υπηρεσία.

Ο Σουόρτζ είχε γράψει αρκετές φορές για την κατάθλιψη που αντιμετώπιζε, ενώ μέσα στο 2012 έδωσε μία ομιλία, στην οποία ανέφερε ότι σε κάποιες στιγμές της ζωής του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Το πτώμα του Σουόρτζ βρήκαν η φίλη του και ο θείος του, Μάικλ Γουλφ, ο οποίος δήλωσε ότι όπως όλα δείχνουν, ο ανιψιός του κρεμάστηκε.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s