«Δεν φεύγουμε χωρίς απόφαση»


Μαραθώνια είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς από τις 14.00 το μεσημέρι, οπότε και ξεκίνησε το κρίσιμο Eurogroup, παρατηρείται «αργή αλλά σταθερή πρόοδος», ωστόσο προς το παρόν δεν διαφαίνεται κοινή πλεύση του Βερολίνου και του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.

Την ώρα που στο Μαξίμου τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, στις Βρυξέλλες οι εταίροι ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ να πιέζει για άμεση (up front) μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (40 δισ. ευρώ) και καταβολή της δόσης, ενώ το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να βάλει το χέρι στην… τσέπη.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ξεκαθαρίζει πως η συνεδρίαση θα είναι μακρά και οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μόνο με τη λήψη απόφασης για την Ελλάδα.

Καθίσταται σαφές πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναινέσει σε μια λύση που θα προβλέπει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που βρίσκει αντίθετο το Βερολίνο και τους «δορυφόρους» του, καθώς η Μέρκελ δεν επιθυμεί, λόγω εκλογών, να περάσει από το Κοινοβούλιό της μια νέα διαγραφή χρέους της Ελλάδας στο ύψος που απαιτείται για να τηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί ευθύς εξαρχής (χρέος 120% του ΑΕΠ ως το 2020).

Το πρόβλημα έγκειται στην απαίτηση του ΔΝΤ να συμφωνήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι –και να καταγραφεί αυτή η δέσμευση στο κείμενο συμπερασμάτων του Εurogroup –πως θα δεχθούν να προχωρήσουν σε μια μερική διαγραφή χρέους στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί.

Bloomberg: «Στο τραπέζι» η βοήθεια της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει νέους τρόπους για να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό χρησιμοποιώντας τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά ομόλογα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, ενώ συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο να επιστρέψουν πιθανά κέρδη από τα συγκεκριμένα ομόλογα πίσω στην Ελλάδα.

Το θέμα έχει ανοίξει και πάλι και η ΕΚΤ εξετάζει επιλογές, που περιλαμβάνουν τη μετακύλιση των ομολόγων ή το να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να τα επαναγοράσει, δηλώνουν οι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπάρχουν μεταξύ 10 δισ. και 15 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια, δηλώνει ο ένας από τους αξιωματούχους. Το ποσό που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα θα είναι ωστόσο σημαντικά μικρότερο από τη συνολικά αξία των ομολόγων, σημείωσε το ίδιο άτομο. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

(H Λαγκάρντ κατά την άφιξή της)

Το σχέδιο για τη μετακύλιση ή την επαναγορά είναι πάντως αμφιλεγόμενο καθώς θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα η ΕΚΤ να κατηγορηθεί για νομισματική χρηματοδότηση κρατών, σημειώνει το πρακτορείο, ενώ προσθέτει ότι η γερμανική Bundesbank έχει ήδη ασκήσει κριτική στην ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Η μετακύλιση θα μείωνε τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ενώ η επαναγορά θα οδηγούσε την ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα να πληρώσει στην ΕΚΤ την τιμή που η ίδια η κεντρική τράπεζα πλήρωσε, που είναι χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.

Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για να ικανοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης και να λάβει την επόμενο δόση των κεφαλαίων. Εφόσον αυτό γίνει, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να δέχεται και πάλι ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας, βοηθώντας τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από την έκτακτη ρευστότητα και να αναχρηματοδοτηθούν με φθηνότερα επιτόκια, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.

Reuters: Το ΔΝΤ θέλει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters, «τo ΔΝΤ θέλει oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον.

Διάψευση Μαξίμου για μήνυμα του πρωθυπουργού στο Eurogroup

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις αναφορικά με τις «φήμες» περί δήθεν μηνύματος του πρωθυπουργού στο Eurogroup, που δημοσιεύτηκαν από ιστότοπους στην Ελλάδα και αναδημοσιεύτηκαν από ορισμένα διεθνή Μέσα προχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την έκβαση του Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης

Αν και επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αβέβαιες προοπτικές όσον αφορά τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, αναφέρεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει ως θέμα την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και ότι ένα θετικό αποτέλεσμα σ’ αυτό το ζήτημα θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα και θα περιόριζε την αστάθεια στις αγορές, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η εφημερίδα «New York Times» δημοσιεύει ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, στην οποία υποστηρίζεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει την επόμενη δανειακή δόση, ο αγώνας για να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απέχει μακράν από το τέλος του. Κι αυτό, όπως σημειώνεται, γιατί είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά θα καταρρεύσει.

Η «Wall Street Journal» προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ότι ευελπιστεί να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, δήλωσε ότι εξετάζεται μια σειρά λύσεων και ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες ούτως ώστε το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα να παραταθεί έως το 2017 και το ελληνικό χρέος να παραμείνει διαχειρίσιμο έως το 2020.

Το πρακτορείο Bloomberg, σε ανταπόκριση από το Βερολίνο, αναφέρει ότι η συνάντηση του Eurogroup πραγματοποιείται την ώρα που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αλλά και την επομένη σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης στην Καταλονία, όπου επικράτησαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το Eurogroup θα ασχοληθεί παράλληλα με την εξεύρεση των 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο δημιούργησε η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, η επαναγορά χρέους με χρήματα από τα ταμεία διάσωσης και η επιστροφή των κερδών που είχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

zougla.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s